top of page
2006BG0566.jpg

Domnia

În luna următoare succesiunii, Maria a emis o proclamație că nu va obliga pe niciunul dintre supușii săi să-și urmeze religia, însă până la sfârșitul lunii septembrie 1553, conducătorii bisericii protestante - inclusiv Cranmer, John Bradford, John Rogers, John Hooper și Hugh Latimer - au fost închiși.  Primul Parlament al Mariei, care s-a întrunit la începutul lunii octombrie, a declarat căsătoria părinților ei valabilă și a abolit legile religioase ale lui Edward. Doctrina bisericii a fost readusă la forma pe care o luase în cele șase articole din 1539 ale lui Henric al VIII-lea, care (printre altele) reafirma celibatul clerical. Preoții căsătoriți au fost lipsiți de beneficiile lor.

Domnia: About

Maria respinsese întotdeauna ruptura cu Roma instituită de tatăl ei și instituirea protestantismului de către regenții fratelui ei. Filip a convins Parlamentul să abroge legile religioase ale lui Henry, readucând biserica engleză în jurisdicția romană. Pentru a ajunge la un acord a durat multe luni, iar Maria și Papa Iulius al treilea au trebuit să facă o concesie majoră: terenurile confiscate ale mănăstirii nu au fost returnate bisericii, ci au rămas în mâinile influenților noștri proprietari. Până la sfârșitul anului 1554, papa aprobase acordul, iar actele de erezie au fost reînviate.
Aproximativ 800 de protestanți bogați, inclusiv John Foxe, au fugit în exil. Cei care au rămas și au persistat în proclamarea publică a credințelor lor au devenit ținte ale legilor ereziei. [120] Primele execuții au avut loc în cinci zile în februarie 1555: John Rogers la 4 februarie, Laurence Saunders la 8 februarie și Rowland Taylor și John Hooper la 9 februarie.
Cranmer, arhiepiscopul închis din Canterbury, a fost nevoit să-i privească pe episcopii Ridley și Latimer arși pe rug. El s-a retras, a respins teologia protestantă și a reintrat în credința catolică. În cadrul procesului normal al legii, el ar fi trebuit să fie absolvit ca pocăit, dar Maria a refuzat să-l îndepărteze. În total, 283 au fost executați, majoritatea prin ardere. Acestea s-au dovedit atât de nepopulare, încât chiar Alfonso de Castro, unul dintre personalul ecleziastic al lui Philip, i-a condamnat, iar un alt consilier, Simon Renard, l-a avertizat că o asemenea „aplicare crudă” ar putea „provoca o revoltă”. Maria a perseverat în politica care a continuat până la moartea ei și a exacerbat sentimentul anti-catolic și anti-spaniol în rândul poporului englez. Victimele au fost lăudate ca martiri.
Reginald Pole, fiul guvernantei executate de Maria, a sosit ca legat papal în noiembrie 1554.  A fost hirotonit preot și numit arhiepiscop de Canterbury imediat după executarea lui Cranmer în martie 1556.

Domnia: Text
bottom of page