top of page
original.jpg

Mitul "Bloody Mary"

Regina Maria I a Angliei a avut o evoluție extraordinară : de la fiica ilegitimă umilită și privată de viața regală a ajuns un monarh cunoscut și important. Deși nu a fost mai violentă decât tatăl ei, Henric al VIII-lea, ea a ajuns cunoscută pentru brutalitățile așa-zis comise. Se asumă că toată legenda tiranei Bloody Mary este o propagandă sexistă și dorința de schimbare a identității naționale.
În timpul domniei sale de 5 ani, s-a constatat că aproximativ 280 de protestanți au fost arși pe rug după ce au refuzat să se convertească la catolicism, iar alți 800 au părăsit țara. Astfel, Maria I și-a dobândit inițial numele de “Bloody Mary”. Reputația femeii a fost distrusă mai departe când, în timpul domniei ei, Anglia și-a pierdut ultima provincie pe teritoriul Europei : Calais.

Mitul "Bloody Mary": About
tumblr_b233230462847bcd46d3eb2b745c085b_1c919d5c_400.jpg

Deși credința sa fixistă și ideologiile sale au definit-o pe Maria I, numele i-a fost pătat în mare parte de propaganda Tudor.
Întorcându-ne la mini-genocidul protestanților cauzat de Maria I, argumentul adus de ea a fost că executările îi vor face pe restul adepților să se întoarcă la “adevărata” credință. În Europa de la mijlocul secolului al XVI-lea, ideea respectării dreptului la cult ar fi provocat isterie.

Mitul "Bloody Mary": Image

În comparație cu fiica lui numită una dintre cele mai nemiloase și tiranice figuri din istorie, Henric al VIII-lea, pe parcursul celor 38 de ani de domnie, a ars doar 81 de oameni pe rug. Cu toate acestea, se crede că monarhul a ordonat uciderea a între 57 000 și 72 000 dintre subiecții lui, printre care și 2 dintre soțiile sale. De asemena, fratele Mariei I, Eduard al VI-lea a ars 2 Protestanți Anabaptiști în cei 6 ani de domnie, însă odată cu sancționarea suprimării Revoltei Cărții de Rugăciuni ( Prayer Book Rebellion), aproximativ 5000 de catolici au fost omorâți. Mai mult decât atât, succesorul ei, Elizabeta I, a executat cel puțin 800 de rebeli catolici implicați în revolta de la 1569.
Astfel, se poate spune că nu numerele sunt cele care i-au dat numele de Bloody Mary reginei, ci dorința de defăimare a unei femei monarh.

Mitul "Bloody Mary": Text
bottom of page